Blog & Reviews

Waarmee ik bezig ben – Was mich gerade beschäftigt

In de komende weken staan er een paar verjaardag-wandelingen op het program. De eerst volgende  is voor mevrouw  D. Wij doen een rondje museumskwartier – met concertgebouw, de verschillende musea en het plein zelf. Dat is qua sfeer en geschiedenis al lekker chick en feestelijk. Ik vind het heerlijk om te lezen over al die “events” op cultureel gebied, die hier hebben plats gevonden. En ik zal ik niet zijn als er niet weer niet op zoek ga naar ongehoorde persoonlijke verhalen …..Dus met rode oortjes in de bib…….

In den nächsten Wochen stehen ein paar Geburtstagsführungen an. Die Erste ist für Frau D.. Wir haben uns auf eine Runde Museumskwatier geeiningt. Da trägt der Stadtteil schon die Züge von Glamor und Festlichkeit. Ich finde es großartig mich schlau zu machen über alle die wunderbaren culturellen Festlichkeiten, die hier stattgefunden haben. Aber ich wäre natürlich nicht ich , wenn ich nicht tief graben würde nach einigen persönlichen Geschichten von Menschen, dafür sorgen das die Zeit wieder lebendig wird. Also …ich sitze mit roten Wangen zwischen den Büchern der Bibiothek…..


Wat deelnemers er van vonden – Wie es meinen Teilnehmern gefallen hat

IMG_1817

Margriet´s Verjaardagswandeling langs de Villen rond het Museumplein 02.11.2013

Ga mee met Renate, want zij combineert haar verteltalent met een gedegen kennis van historische, sociologische en architectonische ontwikkelingen in onze hoofdstad.

Het ene moment kom je te weten dat het sjieke Amsterdamse uitgaanspubliek rond 1900 eerst opgevoed moest worden, en het andere moment gaat het over de sociale mobiliteit. Zo’n afwisseling tussen thema’s werkt  verfrissend.

De route vond ik verrassend. Een stuk stad waar ik me toch heel wat keren doorheen heb bewogen, gewoond heb zelfs. Sinds de wandeling met Renate heb ik daar allemaal verhalen bij. Dat smaakt naar meer!

En toen ging het toch nog regenen…geen nood:  Renate toverde zowaar een paraplu uit haar tas!

Geweldig idee om in de entreehal (of hoe heet zoiets) van het Concertgebouw een deel van je verhaal te vertellen. Minder verkeerslawaai, een paar mensen konden zitten en we hadden de mazzel om zelfs de Hohe Messe live op de achtergrond te horen!

Mevrouw A.Raijer , 02.11.2013

Afbeelding 2

Op de nautische Wandeling ….water van alle kanten….11-13.10.2013

De Nautische Wandeling met gasten uit Duitsland. Een van hun is wan de rolstoel afhankelijk. Ik werd gevraagd de hele reis en het hele programma te verzorgen. Da heb ik gedaan met veel plezier. Ik heb er enorm veel aan geleerd en de gasten hebben genoten ook al regende het soms pijpenstelen……

“….. Aber Du hast Deine Sache sehr gut gemacht, nochmals vielen Dank. ” over dit feedback was was ik heel erg blij…..!

IMG_1967

Debbie´s rondje Museumplein 18.09.2013

„Je doet het leuk en enthousiast. Complimenten voor wat je allemaal hebt uitgezocht over deze buurt en voor de manier waarop je je hebt voorbereid. Je was net een wandelend archief met al die plaatjes en achtergronden. Heel leuk dat je zoveel vertelde wat wij (soms: geboren Amsterdammers) niet wisten.“

Ik stelde de vraag aan Debbie´s gasten wat zij waardevol vonden aan deze wandeling:

„Prachtig om ook over de vrouwenbeweging te horen bij het concertgebouw…“

„Veel leuke achtergrondinformatie“

„Alles“

„onverwachte geschiedenissen van/in bekende gebouwen; dus interessant“

„Dat ik heel veel over mijn eigen buurt te weten ben gekomen en dingen heb gezin die al heel oud en voor mij nieuw waren“

Afbeelding 1

Hannah´s Feestwandeling  door de Jordaan en op de westelijke eilanden 15.09.2013

“Lieve Renate, nogmaals heel hartelijk dank voor de interessante wandeling! Ik ben druk bezig het aan iedereen te vertellen!  Liefs Hannah”

Ik stelde de vraag aan Hannah´s gasten wat zij waardevol vonden aan deze wandeling:

„Hoeveel verhalen er zijn in de buurt. En ook leuk on een bepaalt tijdsvalk te nemen als uitgangspunt (19eeuw)“

„Dat je iets nieuws leerde. Veel sociale achtergrond. Dat het toch veel beter is Anno 2013!“

„Je hebt prima verteld! Mag best! Leuk juist om zo de tijd te beleven en de maatschappelijke problematiek te horen. All die bezondere verhalen en maatschappelijke geschiedenis juist over de rol van de vrouw!“

„Heel interessant over de geschiednis te horen en daarover na te denken“

„ Op pleken gekomen waar ik nog niet eerder geweest was!“

 

Tugelastraat Verzet Monument

Het Verzet Monument in de Tugelastraat bezoekt tijdens de wandeling van Aly & Rob  16.08.2013

Met Renate hebben we een interessante wandeling-op-maat gelopen: van de Rietlanden tot de Transvaalbuurt en eindigend bij Kriterion. Ons onderwerp was de tweede wereldoorlog en de deportatie, teruglopend van station Rietlanden/Borneokade naar de Hollandsche Schouwburg. Waar woonden Joodse families, waar zijn ze in de Tweede Wereldoorlog langsgelopen en waar moesten ze zich verzamelen voor de transporten naar Westerbork. Renate had onze wandeling goed voorbereid en veel informatie over de situatie in kaart gebracht. Ze maakte de geschiedenis beeldend door op diverse locaties persoonlijke verhalen van mensen aan ons te vertellen. Doordat Renate ook de context schetste van andere religieuze en maatschappelijke bewegingen, zoals de protestantse en katholieke kerk, de arbeidersbeweging (1900-1940), kregen we ook een goede indruk van het algehele leven in die tijd.

Veel dank voor je uitgebreide route die we met veel interesse hebben gewandeld.

 

Wandeling van Station Amsterdam-Amstel naar Station Amsterdam Muiderpoort

Kijkje in de Kraaipanlaan - onderweg van Amsterdam Amstel naar Amsterdam Muiderpoort
Kijkje in de Kraaipanlaan – onderweg van Amsterdam Amstel naar Amsterdam Muiderpoort

“Een wandeltocht met Renate is een avontuur. Ze doet je de clichés vergeten en vertelt je op levendige wijze het andere verhaal van Amsterdam. Ze neemt je mee naar buurten waarvan je het bestaan nog niet kende en ze geeft een kijkje in het alledaagse leven van de stad, ver weg van alle andere toeristen. Je kent Amsterdam pas echt als je met Renate hebt gewandeld!”

Kristel 03.08.2013

Besuch aus Köln…..in een dag op en neer…..

De dames van de "Kfd Köln Bickendorf" luistern naar een verhaal over VOC matrosen  

De dames van de “Kfd Köln Bickendorf” luistern naar een verhaal over VOC matrosen

“Wir mussten früh aufstehen, sind viel gelaufen, haben viel gesehen und gehört und sagen: “Danke Schön!!!”

Frühling in Amsterdam….wandeling langs de Rngdijk

Blije gids bij de ringdijk in Oost
Blije gids bij de ringdijk in Oost

“Diese lebendigen, im Detail informierenden und inspirierenden Führungen durfte ich schon genießen. Sehr empfehlenswert!!!”

Carola 27.03.2013

 


Algemene Voorwaarden