Ontdek de wijk

En u denkt, dat u Amsterdam kent als u de Grachtengordel en de Dam heeft gezien?

Ontdek dan het Amsterdam waar het echte leven plaatsvindt.

De B&B wandelingen van Renate´s Amsterdam maken u wegwijs in het stadsdeel waarin u verblijft.
Waar koop ik het lekkerste brood, kaas en een bijpassend wijntje voor een picknick op het bankje in het buurtpark? Waar zijn de restaurantjes die alleen bekend zijn bij de Amsterdammers en waar je goed eet voor een redelijke prijs? Maar u krijgt ook antwoord op vragen als: Wie wonen hier? Wat is de geschiedenis van deze buurt? En wat gebeurt hier vandaag de dag? Ik zorg ervoor dat u zich hier helemaal thuis voelt en Amsterdammer onder de Amsterdammers wordt.

De wandelingen vinden regelmatig plaats en starten niet ver van uw logeeradres. We ontmoeten elkaar in ludieke en sfeervolle cafés waar eventueel ook een ontbijt of lunch genuttigd kan worden. We vertrekken stipt op tijd. De wandeling duurt drie uur inclusief een pauze met versnapering. Het eindpunt van de wandeling kan in overleg bepaald worden, maar is altijd in de buurt van uw verblijfsadres.

U kunt zich hier aanmelden. Ook vindt u hier informatie over wanneer en waar er buurtwandelingen plaatsvinden. 

 

 

De Jordaan
Jonny Jordanplein

Vierhonderd jaar geleden werd deze wijk onder de naam ‘Het nieuwe Werk’ aangelegd. De bedoeling was vuil, stinkend en gevaarlijk werk weg te halen uit de mooie en chique grachtengordel. Al snel liep deze wijk vol met nieuwkomers uit Antwerpen en Frankrijk. Mensen die uit religieuze reden waren gevlucht, vonden hier in de jonge republiek onderdak. Van een volksbuurt is het een Yuppenwijk geworden, met vooral tweeverdieners met of zonder kinderen en een enkele Jordanees.

De sloppenwijk uit de 19e eeuw is veranderd in een sfeervolle en gezellige buurt met veel vintage winkels, cafés en restaurantjes. Wij lopen langs verdwenen “soeploodsen”, over gedempte grachten en langs steegjes die vandaag met hekken afgesloten zijn. U maakt kennis met de intimiteit van een “hofje”.

Er zijn genoeg resten bewaard gebleven die het verhaal van vroeger vertellen dat ik graag met u deel. Van de orgeldraaier op de hoek tot de roerige opstanden. En als het even meezit kunt u een ijsje kopen bij de ijsboer, die volgens de leerkrachten en leerlingen van de Theo Thijssenschool, het beste ijs van Amsterdam heeft.

 

Boek nu!
De Pijp
Klabouterhuis

Wat voor een stad moest Amsterdam worden na de val van de muur? De muur die tot in de 19e eeuw Amsterdam omsloot.

Men wilde aansluiting vinden bij de moderne en toonaangevende metropolen Londen en Parijs. Zo wilde men in deze wijk met behulp van de industrieel technische mogelijkheden uit die tijd een menswaardig onderkomen creëren voor de mensen uit de sloppenwijken. De voormalige arbeidersbuurt de Pijp, die zijn naam dankt aan de smalle en rechte straten, is een wijk waar keiharde arbeid en vrolijk vermaak een lange traditie kennen.

Ik kan u verhalen vertellen over ‘huisjesmelkers’, maar ook over idealistische bewoners met grootse plannen voor de wijk en natuurlijk niet te vergeten, over de handelaren op de honderd jaar oude Albert Cuypmarkt. In een buurt waar ooit hout werd gezaagd en diamanten werden geslepen, wandelen we langs kroegjes, huiskamerrestaurants, een boksschool, een kerk met oriëntaals eten en een badhuis vol van muziek. We lopen door de rosse buurt en komen langs een bijna onzichtbare synagoge en het verdwenen paleis van Volksvlijt. Een wandeling door deze wijk is een belevenis voor alle zintuigen.

 

Boek nu!
Oost
De Titanntjes

Ontdek de charme van het alledaagse Amsterdam. Ik neem u graag mee naar de verschillende buurten van Amsterdam-Oost.

Dit stadsdeel zit in de lift. Het ontwaakt uit een Doornroosje-slaap en is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. En dat maakt het zo aantrekkelijk! Hier vinden we driehonderd jaar stadsontwikkeling bij elkaar. U wandelt met mij door de revolutiebouw uit de 19e eeuw, voorbij de experimenten van de eerste sociale woningbouw en langs de kersverse hedendaagse architectuur. U zult verbaasd zijn hoe onze ideeën over wonen en leven in rap tempo veranderd zijn. Ik vertel u over de architect Berlage en zijn droom van het “totaalkunstwerk”; over schrijvers van toen en nu, die op drie hoog achter wonen en werkten en laat u kennismaken met de creatieve tijdsgeest van toen en nu.

Daarnaast kunt u volop genieten van de culturele en gastronomische veelzijdigheid van deze wijk.

Boek nu!

Algemene Voorwaarden