Over Renate

Mijn relatie met Amsterdam is begonnen dankzij mijn “eerste grote” Nederlandse liefde. Lang geleden in mijn tweede geboortestad Berlijn. Door hem ging ik Nederlandistiek studeren en via hem raakte ik bevriend met mensen in Amsterdam die nog steeds mijn vrienden zijn. In de loop der jaren, toen de liefde al lang in vriendschap was overgegaan, ontstond tijdens mijn vele bezoeken aan Amsterdam de wens om hier “in het echt” te werken en wonen.

In 2003 deed ik eindelijk dat wat al zo veel Duitsers voor mij hadden gedaan: ik verhuisde naar ‘de stad met de drie grachten’.

En ik kwam er achter dat migratie geen vakantie is. Een ervaring die iedereen die van huis is weggegaan, kent. Als vakantieganger keer je weer terug naar je vertrouwde omgeving, als migrant blijf je in den vreemde. Je wordt min of meer gedwongen je deze eigen te maken. En dat deed ik door met open ogen urenlang door Amsterdam te dwalen. Op zoek naar wat nieuw, anders of bekend was. Om mij thuis te kunnen voelen, verdiepte ik me in de geschiedenis en de verhalen van Amsterdam. Ik raakte enthousiast en dook steeds dieper in de achtergronden en verbanden van deze dorpse metropool.

En zo nam ik, als vanzelfsprekend, eerst familie en vrienden en daarna ook anderen mee op mijn zwerftochten. In de loop van de tijd begon deze hobby aardig uit de hand te lopen. Met “Renate´s Amsterdam” geef ik mijn passie voor en over Amsterdam een vorm, waarin ik mijn proces van ‘eigen maken’ met u kan delen.

In mijn rondleidingen hoop ik dat u door u te kijken en luisteren, een Amsterdam zult ontdekken zonder clichés.  En dat u zich, net als ik, thuis zult voelen in Mokum.

U kunt als toerist zoveel meer beleven.

Renate

Renate Schmitz

+31 6 26800179

City Guide

Amsterdam NH, The Netherlands

Links

metMik.nl - Mik wijst je op leuke dingen in Amsterdam Oost De Nieuwe Buren - Crossmediaal Communicatiebureau

Algemene Voorwaarden